perjantai 29. tammikuuta 2016

Turkkilaisilla kehrättyjä

Rakastan turkkilaisia värttinöitä ja niillä kehräämistä. Seuraavana muutama niillä kehrätty lanka viime kesältä.

Kuitu: Nunoco Secret Smorgling ja vähän jämävillatopsia
Väline: Jenkins Lark 23 grammaa
Lanka: Ketjukerrattu 165 metriä / 58 grammaa (Ravelry)
WPI: 16
Fiilis: Aika ihana, vaikka itse sanonkin

Osallistuin Tour de Fleecelle myös turkkilaisella värttinälläni. Kehräsin Nunocon Secret Smorgling setin kuituja Jenkins Larkilla. Valitsin setistä Plush -merinosetin ja vähän jämävillaa sopivassa värissä ja tein Majacraft blending boardilla rolageja, mutta palaan siihen ja villa sekoitteluun toisen kerran. Ajattelin kirjoittaa siitä toisen kerran. Raportoin ahkerasti Instagramissa ja Ravelryssa, mutta blogaaminen jäi läppärin kiukuttelun vuoksi juuri niihin aikoihin. Instagramissa olen muutenkin ollut kehruukuvissa melko aktiivinen. Villa on siis pääasiassa merinoa kymmenessä värissä ja topsinäytteet Bakhoor ja Oxblood -väreistä ja vähän jämävillapussivillaa. Tour meni hyvin, mutta peukaloni ei pitänyt tavasta, jolla annoin turkkilaiselle vauhtia ja tuli Tourin lopuksi kipeäksi. Pidin sen jälkeen taukoa turkkilaisista monta viikkoa ja opettelin antamaan vauhtia varovasti, jotten joudu lopettamaan kehräämistä. Onneksi osasin ottaa silloin ongelman tosissani, sillä sen jälkeen ei ole ollut enää mitään ongelmaa. Larkini tummui kesällä, mutta uskon sen johtuvan puulajista (Osage Orange) ja nykyään värttinä on jo aivan tasavärinen tumma punertava. Värttinöitä täytyy varjella suoralta auringonpaisteelta. Ne saattavat taipua paahteessa pilalle, joten varjelin tunnollisesti koko kesän paisteelta, joten luulen, että kyse oli puulajin luonnollisesta muutoksesta, johon valo vaikuttaa.

Kuitu: World of Wool jämävillapussista sinistä villaa
Väline: Jenkins Lark 23 grammaa
            Majacraft Turkish Spindle Set 20 grammaa
Lanka: Kolmisäikeinen 164 metriä / 64 grammaa (Ravelry)
WPI: 16
Fiilis: Tulipahan tehtyä

Harjoittelin jossain vaiheessa turkkilaisilla värttinöillä kehräämistä sinisellä jämävillalla World of Woolin jämävillapussista. Turkkilaisella värttinällä kehrätystä säikeestä tulee sellainen kilpikonnan kilven muotoinen pallo, jota englanniksi turtleksi kutsutaan ja nämä siniset turtlet pyörivät viikkokaupalla pöydällä kertaamista odottamassa. Turtlen muotoon vaikuttaa paljon se, miten säikeen kiertää värttinän ympärille ja tapoja on varmaan yhtä monia kuin kehrääjiä. Minä kierrän säikeen siististi ja kauniisti värttinälle huvikseni ja minun turtleni muistuttavat selkeästi kilpikonnankilpeä. Värttinän muoto vaikuttaa sekin paljon ja Jenkinsin värttinöille on helpompi kiertää nätisti kuin Majacraftin litteälle ja kulmikkaalle värttinälle. Vähän luulen, että jossain vaiheessa Majacraft Turkish Spindle Set menee myyntiin, sillä se ei tunnu Jenkins-värttinöiden rinnalla miltään, vaikka hyvä värttinä onkin.


Kuitu: New Hue Handspuns BamHuey värissä Olive Branch
Väline: Jenkins Aegean Mountain Mahogany 27 grammaa
Lanka: Kaksisäikeinen 46 metriä / 7 grammaa (Ravelry)
WPI: 20
Fiilis: Déjà-vu

Tämä saattaa näyttää tutulta, sillä kehräsin aiemmin kesällä täsmälleen samanlaisen villanäyteminivyyhdin, sillä ensimmäisen Jenkins värttinäni Larkin mukana tuli samaa bambumerinoa. Tour de Fleecellä minulla kävi tuuri ja voitin Team Jenkins -joukkueen palkintona värttinän. Se on isompi värttinämalli nimeltä Aegean ja puu on vuorimahonkia ja kara on samaa mustapähkinää niin kuin muissakin Jenkisin värttinöissäni. Painoa on hiukan enemmän eli 27 grammaa. BamHuey on aivan ihanan pehmeää ja todella miellyttävää kehrätä. Tullirajojen ja postikulujen vuoksi en raaski tilata villaa Amerikan mantereelta. Tullivaivan jaksan nähdä värttinöiden vuoksi, kun muuta vaihtoehtoa ei ole, mutta villoissa en viitsi enkä raaski.


Olin koko loppukesän aivan onnesta soikeanani, sillä tämä on aivan ihana värttinä. Toisaalta kaikkihan ne ovat. ;)

2 kommenttia:

Tui kirjoitti...

Sun kehruut on niin mielettömän kauniita!

Judiuni kirjoitti...

Kiitos Tui! :D